Polyethyleen is een kunststof isolatiemateriaal, dat omwille van z’n unieke eigenschappen in een aantal typische toepassingen wordt gebruikt. Polyethyleen isolatie staat in het jargon ook wel bekend onder z’n afkorting PE-isolatie.
Wat is zo speciaal aan polyethyleen isolatie? Waar wordt het juist gebruikt? En wat zijn de voordelen en nadelen van polyethyleen isolatie?
Polyethyleen isolatie, of PE-isolatie, is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt op basis van polyethyleen. Het ontstaat na een chemische reactie van etheen, een koolwaterstof. Polyethyleen is een relatief goedkope, maar wel een sterke en duurzame kunststof, die omwille van enkele unieke eigenschappen zeer geschikt is als isolatiemateriaal.
Zo is polyethyleen zeer resistent tegen zonlicht, en kan het ook goed overweg met zeer extreme temperaturen. Zo is het bestand tegen zeer lage temperaturen (tot -30° Celsius) en tegen zeer hoge temperaturen (tot 80° Celsius).
Daarnaast is polyethyleen ook vochtafstotend, en biedt het een zeer goede bescherming tegen chemische producten.
PE-isolatie is vooral verkrijgbaar onder de vorm van rollen, platen en in buisvorm. Onder die laatste vorm worden ze toegepast als mantelbuizen, waarmee ze bijvoorbeeld leidingen en buizen kunnen beschermen en isoleren.
Net omdat polyethyleen isolatie in verschillende vormen verkrijgbaar is, maakt dat dit type isolatiemateriaal voor vele toepassingen geschikt is. Ook omwille van de unieke eigenschappen van polyethyleen zijn er vele toepassingen mogelijk.
Zo wordt dit isolatiemateriaal vaak ingezet als geluidsisolatie. Polyethyleen heeft namelijk uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen. Het materiaal absorbeert het geluid uitstekend, waardoor je geen overlast meer hebt van lawaai van buitenaf of aangrenzende woningen of appartementen.
Welke isolatiematerialen kiezen bij het plaatsen van geluidsisolatie?
Polyethyleen isolatierollen worden dan weer vaak gebruikt als vloerisolatie. De rollen komen dan net onder de topvloer te liggen.
Lees meer over het aanbrengen van vloerisolatie.
Tot slot worden de mantelbuizen vaak ingezet voor het isoleren van leidingen en buizen. Niet alleen hebben de mantelbuizen het voordeel dat ze met extreme temperaturen overweg kunnen, ze kunnen bovendien ook het geluid van in de buizen beperken voor bewoners. Mantelbuizen dienen dus tegelijk voor thermische als voor akoestische isolatie.
In dit artikel zijn al vele voordelen van PE-isolatie aan bod gekomen. Hieronder lijsten we alle voordelen en nadelen van polyethyleen isolatie nog eens op.
+ Polyethyleen is een heel duurzaam materiaal. Bovendien is het een aangenaam materiaal om mee te werken, omwille van het hoge gebruiksgemak. PE-isolatie is te verkrijgen in grote formaten, waardoor je snel grote oppervlakten kan isoleren.
+ PE-isolatie beschikt ook over een grote dampdichtheid. Dit heeft twee grote voordelen. Enerzijds verbetert dit de isolatiewaarde. Dankzij deze hogere isolatiewaarde kan je platen met een beperktere dikte plaatsen, en verlies je minder ruimte. Anderzijds zorgt de grote dampdichtheid er ook voor dat condensatie van damp in het isolatiemateriaal vermeden wordt. Isolatiematerialen met een lage dampdichtheid laten veel lucht door, en dat vermindert uiteraard het isolatievermogen.
Polyethyleen heeft een vrij milieuonvriendelijk karakter. Dat komt voornamelijk omdat het materiaal niet op natuurlijke wijze kan afgebroken worden. Bovendien bestaat de basisgrondstof uit petrochemische delfstoffen, een nadeel waar vele kunststof isolatiematerialen mee te maken hebben.
Bij brand kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, zowel voor de mens als voor het milieu.
De prijs van polyethyleen isolatie hangt voornamelijk af van de vorm waarin je het isolatiemateriaal koopt. Ook de dikte en het merk spelen een rol in de prijsbepaling.
Net omdat de prijs afhankelijk is van diverse factoren, zijn er grote verschillen. Prijzen kunnen variëren van 10 euro per vierkante meter tot wel 150 euro per vierkante meter.
Omwille van de grote verschillen, doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij meerdere isolatiespecialisten, en hun prijzen te vergelijken. Zij kunnen je bovendien ook bijstaan met het nodige advies.
Wie isolatie wil aanbrengen, die gaat best in zee met een ervaren isolatiespecialist. Via onderstaand aanvraagformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij diverse isolatiespecialisten actief in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en scoor steeds de beste deal.
Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend.